PIRAMIDAT E NDËRTUARA NGA ILIRËT / DOKUMENTAR NGA ‘HAMBURGER ABENDBLATT'( MEDIA GJERMANE)

Arkeollgji: Shkencëtarët hasën në një kodër të pazakontë.

VISOKO. Qyteti boshnjak Visoko së shpejti mund të jetë Egjipti i Ballkanit.

Sepse nëse arkeologu Semir Osmanagic ka të drejtë, piramidat e para të zbuluara në Evropë mund të jenë atje.

Amerikani i lindur në Bosnje dhe ekipi i tij tani kanë filluar gërmimin e një kodre misterioze në Visoko, Visocica 650 metra të lartë.

Fotot satelitore kishin treguar që shpatet ishin në një mënyrë të përkryer me pikat kardinale në një pjerrësi prej 45 gradësh dhe arritën kulmin në një pllajë, shpjegoi Osmanagic.

Një hyrje, hyrjet në tunele dhe disa blloqe të mëdha guri që mund të kishin qenë pjesë e fasadës piramidale janë zbuluar tashmë nën sipërfaqen e tokës.

Sipas studiuesit, imazhet treguan edhe dy struktura të tjera, më të vogla që mund të ishin edhe piramida.

Është e mundur që të tre kodrat të jenë të lidhura nga një sistem tunelesh me gjatësi gati katër kilometra, të cilat ekipi i gërmimit tani dëshiron të eksplorojë me ndihmën e dhjetë boshteve.
“Ky nuk është përfundimisht një formacion natyror,” shpjegoi gjeologu Nadja Nukic.

Puna në luginën e Visoko, 30 kilometra në veriperëndim të kryeqytetit Sarajevë, pritet të zgjasë rreth gjysmë viti, sipas Osmanagiç.

Arkeologu, i cili studioi piramidat në Amerikën Latine për 15 vjet, pret rezultatet e para në rreth tre javë. Dy ekspertë egjiptianë duan të bashkohen në mes të majit.

Sipas Osmanagiç, piramidat janë ndërtuar nga Ilirët që popullonin Gadishullin Ballkanik deri në ardhjen dhe pushtimet e Sllavëve rreth vitit 600. Ai pagëzoi tre kodrat piramidat e diellit, hënës dhe dragoit.

Sipas antropologëve, njerëzit ndoshta u vendosën për herë të parë në luginën Visoko 7000 vjet më parë. Në Mesjetë vendi ishte kryeqyteti i Bosnjës. Arkeologët gjermanë së fundmi zbuluan 24,000 objekte neolitike në këtë zonë vetëm një metër nën sipërfaqe.

The word ILLYRIA explained by Albanian-Pelasgian language

Burimi: Hamburger Abendblatt