Perandorët dhe ushtarët Ilir, këta Bij të jashtëzakonshëm të shqiponjës ishin pasardhës të denjë të Akilit, Filipit, Aleksandrit të Madh dhe Pirros

Rritja e presionit gotik dhe skith në kufirin verior përgjatë Danubit bëri që Roma të përdorte në mënyrë konstruktive subjektet e saj luftarake ilire për ta kundërshtuar atë.

Shumë u përfshinë në legjionet romake, ndërsa të tjerët u vendosën në koloni përgjatë kufirit verior për të formuar një zonë tampon.

Ushtarët ilirë ishin aq të shkëlqyeshëm sa shumë u zgjodhën për shërbim në Gardën Pretoriane, truprojat elitare të Romës për Perandorin.

Një numër i dukshëm i këtyre burrave u ngritën gjithashtu në krye të shkallës dhe këta njiheshin si Ushtarë-Perandorë Ilirë. Këta bij të jashtëzakonshëm të shqiponjës ishin pasardhës të denjë të Akilit, Filipit, Aleksandrit të Madh dhe Pirros.

Edwin E. Jacques: The Albanians: An Ethnic History from Prehistoric Times to the Present, McFarland, 1995: Linguistic Ancestry of the Albanian Language and People:
_____
Libri i plot dixhital: LIBRI