Historia e vjedhur që nuk mund të fshihet, paraqitja e Odiseut me simbolin shqiptar, Plisin!

Pothuajse nëpër të gjitha skulpturat, pikturat, mozaiqet, gravurat historike të gjendura nëpër vende të ndryshme, figura e Odiseut është paraqitur me plisin e bardhë në kokë.

Të tilla paraqitje nuk mungojnë as nëpër figurat tjera të lashta historike. Kështu faktet për autoktoninë e popullit shqiptar në ballkan dita ditës dalin në pah.

Rrjedha kulturore dhe zhvillimi i civilizimit ballkanik por edhe më gjerë në për periudha të ndryshme kohore, dëshmohet se janë të lidhura ngusht me gjuhën, kulturën dhe tërë historinë e popullatës pellazgo-iliro-shqiptare.

Odiseu me Plis në kokë është paraqitur edhe në gravurat, gdhendje në dru nga Bonaventura Genelli (piktor gjerman-italian, 1798 – 1868) të publikuara në vitin 1880.

Odisue me ushtarët e tij në shpellën e Ciklopëve. I njohur për mençurinë dhe shkathtësinë e tij, Odisue i jep verë Ciklopit derisa dehet, për ta qorruar pastaj dhe për të shpëtuar nga gjiganti me një sy. (Gdhendje në dru)

Odysseus in the cave of the Cyclops. Odysseus, renowned for his itelligence and resourcefulness, gives undiluted wine to Polyphemus, intoxicating the one-eyed giant and blinding him in order to escape the Cyclop’s cave. Woodcut engraving after an ancient cameo by Bonaventura Genelli (German-Italian painter, 1798 – 1868), published in 1883.

Arritja e Odiseut në shtëpi. I shtrirë në breg të detit i lodhur dhe rraskapitur nga rrugtimi i gjatë. (Gdhendje në dru)

The Phaeacians lay Ulysses (Odysseus) down at the home coast. Scene from the Greek Mythology. Wood engraving, published in 1880.

Odiseu u tregon aventurat e rrugës se gjatë miqve të tij. (Gdhendje në dru)

Ulysses (Odysseus) tells his friends his adventures. Scene from the Greek Mythology. Wood engraving, published in 1880.