A keni dëgjuar për KAONËT, fiset ilire me origjinë Trojane që njihen botërisht?!

Kaonët pretenduan se shtëpia e tyre mbretërore ishte me origjinë Trojane, duke pohuar prejardhjen përmes heroit Chaon i cili i dha emrin e tij Kaonisë.

Historitë nuk janë të qarta nëse ai ishte mik apo vëllai i Helenit, birit të Priamit të Trojës, por në të dy rastet, ai e shoqëroi atë në gjykatën e Neoptolemusit, birit të Akilit, i cili u besua me themelimin e qytetit të Butrintit.

Fqinjët e Kaoneve, Molosët dhe Thesprotët, gjithashtu pohuan prejardhjen e Trojanit. E sygjeruar që origjina shumë e ngjashme me origjinë kaone mund të ketë lindur si përgjigje ndaj vetëpërcaktimeve të Molosëve dhe Thesprotëve.

Historitë në lidhje me vd.ekjen e Chaonit janë aq të paqarta sa ajo e marr.ëdhënies së tij me Helenin. Kaoni u v.ra ose në një aks.ident gjuetie ose u ofrua si flijim perëndive gjatë një epidemie, duke shpë.tuar kështu jetën e bashkatdhetarëve të tij. Në të dy rastet, kur Heleni u bë su.nduesi i vendit, ai emëroi një pjesë të mbretërisë pas Kaonit.

Kalaja e Porto Palermos është një kështjellë afër Himarës në jug të Shqipërisë./shqip.info