A e keni përdorur Facebook midis 2007 dhe 2022? Ata mund t’ju kenë borxh para

Ju mund të keni të drejtën për një pjesë të pagesës prej 725 milionë dollarësh, ose 660 milionë euro, që Meta ka rënë dakord të paguajë në grup.

Përdoruesit e kualifikuar janë ata që kishin një llogari në Facebook nga 24 maj 2007 deri më 22 dhjetor 2022, dhe ata individë duhet të aplikojnë deri më 25 gusht 2023. Pɑɖìɑ, në të cilën Meta është deklaruar i pafajshëm, pretendon se Facebook u ka ofruar palëve të treta të dhëna të përdoruesit dhe informacione për miqtë e përdoruesve pa leje.

E gjithë kjo buron nga skandali i Cambridge Analytica i vitit 2018, në të cilin pretendohet se kompania ka keqpërdorur të dhënat nga dhjetëra miliona llogari në Facebook duke lejuar akses për palët e treta, shkruan Daily Mail.

Cambridge Analytica më parë pretendonte se kishte mbledhur të dhëna nga vetëm rreth 30 milionë profile në Facebook, por sipas informacioneve të reja duket se ka mbledhur të dhëna personale nga rreth 87 milionë përdorues të Facebook.

“Facebook dyshohet se dinte për mbledhjen e pahijshme të të dhënave të Cambridge Analytica që nga viti 2015 dhe nuk ndërmori asnjë veprim për të ndaluar aktivitetin ose për të njoftuar përdoruesit deri në mars 2018”, tha firma ligjore.

Gykatësi miratoi zgjidhjen

Padia pretendon se Facebook nuk arriti të mbronte në mënyrë adekuate përmbajtjen dhe informacionin e përdoruesit nga keqpërdorimi ose qasja e paautorizuar.

Kjo i lejoi aplikacionet e palëve të treta të “korrojnë dhe shesin akses në informacionin privat të përdoruesve të Facebook, duke përfshirë firmën e konsulencës politike Cambridge Analytica, pa dijeninë ose pëlqimin e përdoruesve”, thuhet në padi.

Një gjykatës federal në Kaliforni muajin e kaluar miratoi një marrëveshje prej 725 milionë dollarësh me Metën.